keskiviikko 8. kesäkuuta 2016

Sielun sopimus ja arkkityypit

Myrskyisissä tunnelmissa (sään puolesta) sain aikaa kirjoittaa jälleen blogiani :)

Olen viime päivät tutustunut uudelleen Caroline Myss:n kirjaan Sielun sopimus - elämän tarkoituksen etsijälle. Lainasin ko. kirjan joskus aikoja sitten kirjastosta ja kirja kolahti itseeni niin kovaa, että ostin kirjan itselleni. Vinkiksi muuten www.antikvaari.fi - verkkoantikvaarikauppa, sieltä löytää kirjoja todella edullisesti. Ostin sieltä tämän kirjan ja Myss:n toisenkin kirjan Hengen anatomia.

Ja syy, miksi Sielun sopimus -kirja kolahti niin kovaa, on se, että kirjailija kertoo kirjassaan arkkityyppien merkityksen sielun sopimukselle.

Mitä arkkityypit sitten tarkoittavat? 


Wikipedia osaa kertoa näin: 

Arkkityyppi (m.kreik. ἀρχέτυπον) on perinteisesti tarkoittanut hahmon, asian tai käsitteen alkumuotoa ja mallia. Arkkityypit ovat kaikille ihmisille yhteisiä, alitajuisia sielunsisältöjä, jotka ilmenevät myyteissä, taruissa ja uskonnoissa.

Caroline Myss taas kertoo kirjassaan näin: "Yksilön elämän yksityiskohdista ja katkelmista kohosi esiin sellaista, mitä voin vain kutsua arkkityyppiseksi malliksi. Se omaksui määrämuodon ja tarjosi selkeän käsityksen kunkin henkilön psyykesstä ja siitä, miksi tämä elämä oli sellaista kuin oli. Nämä alkuperältään muinaiset mallit asuttavat mielemme ja elämämme tavalla joka vaikuttaa meihin syvästi. Silti emme yleensä ole niistä tietoisia."
"Arkkityypit ovat elämämme arkkitehteja. Ne ovat energisiä seuralaisia, joiden avulla opimme ymmärtämään itseämme."
Nämä arkkityypit siis auttavat meitä ymmärtämään miksi tämä elämämme on juuri tällaista, miksi suhtaudumme elämäämme kuuluviin asioihin tietyllä tavalla, miksi on niin vaikea muuttaa käyttäytymistään. Arkkityypit auttavat selkeyttämään sielun sopimustamme, jonka olemme tehneet jo ennen syntymäämme tänne maan päälle.

Erilaisia arkkityyppitestejä on netti pullollaan, mutta Caroline Myss tarjoaa oman käsityksensä ja oppinsa arkkityypeistä ja siitä, miten voidaan selvittää omat arkkityypit. Tosin hänen "testinsä" on todella työläs. Olen sitä työstänyt nyt useita päiviä ja tänään vihdoin sain selville, miten mikäkin arkkityyppini vaikuttaa milläkin elämäni saralla. Vielä pitäisi jatkaa analysointia nyt niiden välillä.

Ajattelin kuitenkin jakaa tämän aiheen jo nyt, jotta saatte hieman käsitystä, mitä arkkityyppipyörä ja arkkityypit tarkoittavat. Tämä on ehdottomasti itselläni haaveena toteuttaa tulevan yritykseni puitteissa koulutuksena/kurssina. Itse olen jo nyt saanut valtavasti ko. asiasta, vaikka se on vielä keskeneräinen.

Pääarkkityypit


- Ihmisen arkkityypit ovat sekä sisäisiä että persoonattomia. Ne ovat sydämmellä ajatellen henkilökohtaisia, jotta niitä voi kutsua kumppaneiksi ja järjellä katsottuna ne ovat persoonattomia, symbolisia malleja.

- Omien arkkityyppisten mallien tutkiminen on paras keino tulla tietoiseksi itsestään sekä tekojensa vaikutuksesta että tarpeesta tehdä päivittäin viisaita valintoja.

- Jokaisella meistä on neljä pääarkkityyppiä. Nämä ovat nimeltään lapsi, uhri, prostituoitu ja sabotööri. Nämä liittyvät selviytymiseen, symboloivat suurimpia elämän haasteita ja sitä miten aiomme selvitä haasteista.

- Nämä neljä ovat ikäänkuin pöydän neljä jalkaa, joiden varassa sielun sopimuksemme lepää.

- Arkkityyppien nimiä pitää tarkastella symbolisesti, kuten prostituoitua (enpä usko, että kovin moni on virallisesti prostituoitu :D )

- Lapsen arkkityyppi edustaa viattomuuttamme ja lapsen arkkityyppejä ovat haavoittunut lapsi, hylätty lapsi, orpo lapsi, riippuvainen lapsi, viaton lapsi, luonnonlapsi ja jumallapsi.

- Uhrin arkkityyppi on omanarvontuntomme suojelija, prostituoitu on uskomme vartija (edustaa sitä, kuinka paljon olemme valmiita myymään esim. moraaliamme, rehtiyttä, sanansapitävyyttä jne.)

- Sabotööri on valinnan suojelija, voimme sabotoida itse pyrkimyksemme onneen ja menestykseen, jos emme ole tietoisia ajatusmalleista ja käytösmalleista, joita se meissä nostaa esiin.

Muita arkkityyppejä


- Näiden neljän lisäksi on paljon muita arkkityyppejä, joista jokainen edustaa perustavaa laatua olevaa oppimiskokemusta tai -prosessia, jonka on määrä opastaa meitä läpi tämän elämän. Kun tutkit arkkityyppejä siten, että voisiko se sopia omaan arkkityyppigalleriaasi, niin kiinnitä huomiota mieluummin jatkuviin prosesseihin kuin yksittäisiin tapahtumiin.

- Myssin kirjassa on pitkä arkkityyppigalleria, joista varmasti löytää omansa, mutta jokainen voi itse lisätä sopivampia arkkityyppejä, mikäli haluaa niin tehdä.

- Näitä arkkityyppejä kirjassa ovat: alkemisti, Don Juan, enkeli, esitaistelija, etsijä, insinööri, isä, jumala, jumalatar, juorukello, kapinallinen, kerjäläinen, kilpailija, kirjuri, klovni, kohtalokas nainen, kostaja, kumppani, kuningas, kuningatar, Laupias Samarialainen, manaaja, Messias, Midas/saituri, munkki/nunna, muodonmuuttaja, mystikko, nautiskelija, neitsyt, opas, opettaja, oppilas, orja, palvelija, pappi, parantaja (haavoittunut parantaja), peluri, pioneeri, prinsessa, prinssi, rakastaja, riippuvainen, ritari, runoilija, sijaiskärsijä, soturi, sovittelija, taiteilija, tarinankertoja, tuhooja, tuomari, tyranni, vampyyri, vapauttaja, varas, veijari, viestinviejä ja äiti. 

- Eli aikamoinen valikoima! Näistä valitaan itselle sopivimmat kahdeksan arkkityyppiä ja kolme varatyyppiä, kirjassa on ohjeet näiden arkkityyppien analysoinnille. Yhteensä ihmisellä on siis lopulta 8 arkkityyppiä ja 4 pääarkkityyppiä eli yhteensä 12 arkkityyppiä.

Tämä valinta tehdään muuten vain kerran, joten kannattaa tarkkaan miettiä, mitkä arkkityypit ovat ns. oikeita.

Itselleni valikoitui loppujen lopuksi pääarkkityyppien lisäksi enkeli, insinööri, opas, oppilas, sovittelija, taiteilija, tuomari ja äiti.



 

 

 

 

 

 

Jatkotoiminta

- Kun nämä arkkityypit on analysoitu ja haastateltu, niin sitten ne laitetaan paperilapuille ja arkkityyppiympyrään sijoitetut elämään vaikuttavat asiat numeroidaan 1 -12:sta.


Arkkityyppiympyrässä on  järjestyksessä seuraavat asiat:

1. Ego, persoonallisuus
2. elämänarvot
3. itseilmaisu, sisarukset
4. koti
5. luovuus, hyvä onni
6. ammatti, terveys
7. parisuhde, ihmissuhteet
8. muut ihmiset, resurssit
9. henkisyys
10. korkein kapasiteetti
11. suhde maailmaan
12. alitajunta

- Nyt sitten tehdään 12 lappua, joissa siis on em. aiheet numerojärjestyksessä ja toiset 12 lappua, joissa lukee pääarkkityypit ja muut arkkityypit, eli 12 arkkityyppiä.

- sitten rauhoitutaan, keskitytään, meditoidaankin ja sen jälkeen sekoitetaan pakat. Laput sotkeutuvat universaalin järjestyksen mukaisesti juuri niille paikoille kuin pitääkin.

- Tämän jälkeen nostetaan päällimmäiset laput ja katsotaan mihin mikäkin arkkityyppi sijoittuu. Tämän jälkeen alkaa vielä analysointi, kuinka nämä parit toimivat, mitä havaintoja niihin teet yms.

- Tässä vielä loppuun oma arkkityyppiympyräni ja näin äkkiseltään katsottuna siellä on hyvinkin yhteensopivia pareja. Joten jatkanpa tästä ympyräni analysointia :)



Mutta muistakaahan tämä, jos kiinnostuitte, sillä tulen tarjoamaan tähän liittyvää koulutusta myöhemmin, joskus, kun aika on sopiva <3 Toki olisi mukava, jos asiasta kiinnostuneet laittaisivat viestiä jo nyt, niin tiedän, onko kiinnostusta tällaiseen. Meilini osoite on siis pam.kumpulainen@gmail.com


<3 Lennä kohti unelmiasi <3

~ Anne ~

Ei kommentteja: